Nasveti dr. Kozla, svetovalca vlade za poštevanko, žvižganje in ostale pomembne reči.

 

Dobrih devet let sem živela brez puštevanke, bom pa še naprej zdržala brez nje.
(Astrid Lindgren: Pika Nogavička)

Sem in tja poštevanka le pride prav v življenju, še posebej, ker nismo pravljične osebe, tako kot je Pika Nogavička.

KAKO se jo bom naučil?
Najprej moraš poštevanko razumeti. Poštevanka ni nič drugega kot seštevanje enakih seštevancev.
Ko boš poštevanko razumel, ti ne preostane nič drugega kot da si račune čimprej zapomniš. Najprej ponavljaš posamezne poštevanke po vrsti. Na primer: naučiš se poštevanko števila 2 po vrsti. Ko to obvladaš, naj te nekdo (sošolec, dedek, babica, mami, oči…) sprašuje račune mešano.
Potem se začneš učiti naslednjo poštevanko. Spet najprej račune po vrsti, nato mešano. Morda se ti zdajle zdi to gromozansko veliko dela, čez nekaj mesecev boš pa rekel: "Oh, saj je čisto lahka tale puštevanka!"

KDAJ?
Poštevanko se lahko učiš zjutraj, čez dan in zvečer. Ob dveh ponoči ti namesto poštevanke priporočam spanje. Lahko se ti primeri, da pride kak dan učiteljica k vam na obisk ob polnoči in te vpraša poštevanko števila sedem. Ampak to zate sploh ne bo problem, ker jo boš znal.

KJE?
Učiš se jo lahko v kuhinji, dnevni sobi, tvoji sobi, kopalnici, na stranišču, na pločniku, v avtu, v letalu, v bazenu ali na vrhu Triglava. Pravzaprav za učenje poštevanke kraj sploh ni pomemben. Učiš se jo lahko KJERKOLI.

PREVERJANJE
Ali bo kdo preveril, če poštevanko zares znaš? Da. Tvoja učiteljica je sicer zelo prijazna oseba, pri poštevanki pa je neusmiljena in bo kar naprej težila in spraševala in sploh ne bo nehala, dokler se je ne boš zares dobro naučil.
Pa saj bo šlo! Poštevanka sploh ne grize! Najbrž. Mene ni še nikoli ugriznila.

Lep pozdrav!
Dr. Kozel