Tatjana Pregl Kobe
Nekaj o sebi? Takole vam povem kar takoj na začetku. Rada sem med vami, otroci. Najbrž tudi zato, ker se takrat veliko smejim, sem sproščena, berem pesmice ali pripovedujem pravljice, svoje ali kakšne druge. Večkrat mi pravijo, da sem premalo resna. Da ne bom nikoli čisto odrasla. A sem kar hvaležna, da je včasih tako. (Saj odrasli itak prevečkrat smo in moramo biti resni.)

Pesmice in zgodbice za otroke sem začela pisati, ko so bili majhni moji otroci, zdaj so majhni otroci generacije mojih otrok. Tako se vrti ta naš svet. In zato novih pesmic in zgodbic ni nikoli dovolj. Meni sta bila vir navdiha hčerka Sanja in sin Arjan, s popolnoma različnima značajema, ki ju je v literaturi ohranil tudi njun očka Slavko Pregl. Danes je tu Sanjina hčerka Varja in seveda še kup otrok, ki tu in tam vplivajo na nastanek pesmice ali zgodbice. Ampak glavni junaki za mene ostajajo oni trije: zgodbe prvih dveh še vedno živijo v meni, ob Varji pa nastajajo nove. Prisrčna in navihana kot je, mi danes pri ustvarjanju pomeni toliko, kot prej onadva skupaj. Velikokrat pa pesmice in zgodbice nastanejo kar tako, ker se mi utrne prava misel.

Zgodbice o Sanji in njenih cunjastih dvojčkih Mihcu in Nini so resnične. No, ne čisto. So pa čisto take, kot sem jih želela napisati že v Sanjinem otroštvu. Nekaj sem tudi jih in v Cicibanu so bile objavljene z različnimi ilustracijami. Zdaj pa je vseh devet zgodbic (deveta knjiga je Vila Lila in Gaj, papirnati zmaj) v zadnjih štirih letih doživeto ilustrirala Marija Prelog. Tudi zato, ker ima sinova – dvojčka. Čisto zares.

Rada sem med otroci, da vidim njihov odziv. V sežanski knjižnici so nekoč pred mojim nastopom uprizorili pravo gledališko predstavo iz mojih pesmic. Kadar takole nastopim v kakšni knjižnici ali na šoli, mi tudi vedno povedo, da moje pesmice otroci, brž ko jih zaslišijo, sprejmejo za svoje.

Ampak to bi morala slišati od vas. Mi boste povedali, če je res?

***
Rojena 31. julija 1946 v Mariboru, diplomirana umetnostna zgodovinarka, likovna kritičarka, pisateljica, pesnica in esejistka. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je študirala na oddelku za primerjalno književnost in na oddelku za zgodovino umetnosti, kjer je leta 1978 končala študij pri profesorju dr. Nacetu Šumiju. Leta 1979 je bila (v mednarodnem letu otroka) v Umetnostnem paviljonu Slovenj Gradec kustosinja velike Mednarodne razstave otroške likovne ustvarjalnosti Otroci za boljši svet. Izšla je tudi knjiga s tem naslovom. Leta 2008 je bila v vseh prostorih Koroške galerije likovnih umetnosti Slovenj Gradec obsežna razstava Poetika, na katero je vključila in pripravila 24 samostojnih razstav različnih slovenskih umetnikov, ki pišejo poezijo, oziroma, pesnikov, ki slikajo. Ta umetniški fenomen je tudi strokovno obdelala v spremljajoči dvojezični publikaciji.
Med njena strokovno najpomembnejša dela spada knjiga Slovenska knjižna ilustracija (1979), kjer je z bogatim dokumentacijskim gradivom in analitično oceno postavila temelje za nadaljnje raziskovanje ustvarjanja na tem področju. Za razstavo v Jakopičevem paviljonu je zbrala preko tisoč originalnih ilustracij, kar je do zdaj nepresežen uspeh. Knjiga je še vedno del obveznega učnega programa na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani. Razvoj ilustracije je obravnavala v knjigi Upodobljene besede (1998): to likovno tematiko ves čas spremlja in se strokovno z njo še ukvarja.
Ob postavitvah razstav v galerijah po Sloveniji in v tujini piše eseje o likovnih ustvarjalcih ter ocene njihovega dela. S tega področja so izšle tri obsežne knjige (po 340 strani) s skupnim naslovom Likovne impresije (2000, 2003, 2007), študijsko pa že pripravlja nadaljevanje. Z mnogimi galerijami že vrsto let sodeluje pri usmeritvi in snovanju razstavnih programov. Za več kot petindvajsetletno strokovno sodelovanje z Galerijo Rika Debenjaka je leta 2007 prejela nagrado Občine Kanal ob Soči. Deseto leto tedensko spremlja vizualno dogajanje po Sloveniji in piše kritike vsak teden v Rubriki Galerija (Slovenske novice). V COBBISU ima preko štiristo zadetkov.
Doslej je izšlo dvainpetdeset njenih knjig, od tega osem s področja umetnostne zgodovine in likovne kritike, devet likovnih monografij, trinajst pesniških zbirk in dvaindvajset knjig za otroke in mladino. Več pesniških zbirk je prevedenih v tuje jezike. Bila je nagrajena na Mednarodnem natečaju za poezijo mesta Salo (2006, 2009) in mesta Neapelj (2009), lansko leto pa je v Italiji prejela tudi nagrado Via Francigena.
Je članica Društva slovenskih pisateljev, Društva umetnostnih zgodovinarjev Slovenije, Društva likovnih kritikov Slovenije in slovenske sekcije Mednarodne zveze likovnih kritikov – AICA. Živi in ustvarja v Ljubljani.

– knjige za otroke in mladino
Mladost za zidovi, Mladinska knjiga, Ljubljana, 1974
Skozi trnje do svobode, Mladinska knjiga, Ljubljana, 1977
Abecedna igra, Partizanska knjiga, Ljubljana, 1978
Letni časi, Mladinska knjiga, Ljubljana, 1980
Če bi srečal krokodila, Mladinska knjiga, Ljubljana, 1981
Sinko Potepinko, Buča, Šmarje-Sap, 2004
Ko bom velik, Buča, Šmarje-Sap, 2005
Punčka sanja, Buča, Šmarje-Sap, 2006
Mišja abeceda, Založba Miš, Dob pri Domžalah, 2007
Kdo bo popravil luno?, Založba Edina, Ljubljana, 2007
Čisto prava mamica, Založba Edina, Ljubljana, 2008
Ko bi bilo vedno tako, Založba Edina, Ljubljana, 2008
Prstki se lahko zmotijo, Založba Edina, Ljubljana, 2008
Kam pa kam?, Buča, Šmarje-Sap, 2008
Najlepši sneženi mož, Založba Edina, Ljubljana, 2008
Čajanka za psa, mačka in papagaja, Založba Edina, Ljubljana, 2009
Joj, kaj takega!, Buča, Šmarje-Sap, 2009
Super taborjenje, Založba Edina, Ljubljana, 2009
Hudomušnice, Zavod VR, Ljubljana, 2009
O princeski, ki je ni bilo, Založba Edina, Ljubljana, 2009
Navihanke, Zavod VR, Ljubljana, 2009
Vila Lila in Gaj, papirnati zmaj, Založba Edina, Ljubljana, 2010

– pesniške zbirke
Nemira polno jabolko, 1986, 1997
Ki boš spremenil podobo sveta, 1988, 1994
Boginja mojih sanj, 1989, 1997
Lahko se odmislim, 1993, 2002
Nekje potem daleč, 1995, 2000
V kiklopinem očesu, 1997
Violina, 2000
Zrela semena, 2001
Arabeska, 2006
Znamenja in sledi, 2006
Porcelanaste sanje, 2007
Škrlatne čipke, 2008
Nisi in si, 2009

April 2010