Marija Prelog

arija Prelog se je rodila 24. oktobra 1954 v Celju. Na očetovo željo so imeli vsi otroci tudi domače ime, njeno je Marjanca. Mladost je preživela v Slovenskih Konjicah. Pri treh letih si je omislila domačo živalco - bibo. Na poseki med vinogradi jo je hranila z mlekom, ki ga je nalila v pokrovček od paste za čevlje. Ta biba je bil kuščar zelenec, ki se je hodil tja sončit.

rišla so šolska leta in Marjanca je pridno poslušala šolsko snov. Najbolje se je odrezala pri matematiki in pri likovnem pouku. Tako se je še po gimnaziji težko odločila ali naj postane matematičarka ali slikarka. Prvo samostojno razstavo "Zimski športi" je imela v četrtem razredu osnovne šole - v hodniku tamkajšnje šole. Občinsko matematično priznanje je prejela v sedmem razredu. Za nagrado je dobila šestilo, ki ga hrani še danes.

opoldneve je preživljala na bližnjem travniku, kjer je s prijatelji igrala nogomet. Ob slabem vremenu je brala. Ko je bila manjša, Andersenovo Palčico, kasneje je požirala vseh vrst stripov, kriminalk in pustolovskih romanov.

ajlepši del ustvarjanja je za Marjanco skiciranje novih likov. To počne ponoči, čez dan pa barva. Prav posebno mesto ima pri njej risanje živali, od čisto realističnih - za učbenike - do takih, ki imajo vnesene človeške lastnosti.

ako jih lahko narišete sami, nam je razložila v knjigi Jaz pa rišem. S svinčnikom nariše nešteto risb, dokler ne nastane prava podoba, ki ji je všeč. Kupe porisanih listov pa ne zavrže, včasih jih podari sosednjemu vrtcu, da jih otroci uporabijo namesto pobarvank.

časih po večkrat prebere besedilo, preden se loti skiciranja. Kadar pa riše stvarne predmete, predvsem rastline in živali, si pomaga z besedili, s fotografijami, še najraje pa si gre rastlinice ogledat kar v živo.
edno znova se razveseli, kadar je knjiga natisnejna in jo otroci z veseljem vzamejo v roke in prebirajo.

ed njene najljubše junake, ki jih je do sedaj upodobila, sodijo Pujsa, Zmajček Bim, Pikapolonica na prašni cesti in živali iz Metulja na dežju.

veseljem je ilustrirala in oblikovala tudi knjigo z naslovom En poljub na vsako stran, kjer so zbrana voščila za vse mogoče priložnosti.

rugačno pa je delo, kadar ilustrira in oblikuje učbenike. Tedaj je zelo pomembno, da je ilustracija natančna in stvarna, domišljija se mora malce umakniti v ozadje, Marjanca pri oblikovanju pazi, da je na vsaki strani ravno prav besedil in ravno prav hudomušnih ilustracij.

ekaj posebnega je bilo ilustriranje učbenika za čarodeje gospoda Mirka Žerjava: Tiho, tiho, čarodej prihaja! Gospod Mirko ji je čisto počasi predstavil trike (čarovnije), kar ji je bilo v pomoč pri skiciranju.

ri ilustriranju največ uporablja tehnični svinčnik in akvarelne barvice.

decembrskem času izdeluje živalice iz papirja. V roke vzame drobne škarjice, prepogne majhen list in strig strig strig - že nastane v njenih rokah prikupna živalica. Če boste prišli k njej na obisk okrog božiča, bo stanovanje okrašeno z njimi. Načrt za izdelavo zajčka lahko najdeš tudi v naši hiši.

računalnikom se je spoznala preko svojih dveh sinov, ki sta jo naučila brskati po spletu in poslati pošto. Z računalničarji ima kar pogosto opravka, kadar pripravlja knjigo za tisk, risanja ali oblikovanja s pomočjo računalnika pa se še ni lotila, ker sta ji svinčnik in čopič še vedno najbolj všeč.

Župca 2003