Damijan Stepančič

odil sem se leta 1969, rojstni dan imam 22. maja. Kot majhen deček sem najraje listal po knjigi Pri nas na vasi, ki sem jo nažical od knjižničarke kot edini, ki si jo je izposojal. Še sedaj ure in ure raziskujem po knjigi in iščem podrobnosti na slikah. Bil sem precej miren otrok, le v tretjem razredu sem dobil podpis.

Po osnovni šoli sem obiskoval Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo.

rednja šola je bila čas branja, zbiranja in prerisovanja stripov pod klopmi, da nas ne bi zalotili. No ,sedaj se mi je želja po risanju lastnega stripa končno uresničila v reviji PIL in Ciciban.

ato sem odšel na Likovno akademijo, kjer sem leta 1996 diplomiral. Diplomska naloga je imela naslov Umetniki in alkimisti.

er se pač na akademiji nisem dovolj zresnil, sem se po nagovarjanju Gorazda namesto v slikarstvu preizkusil v ilustraciji, ki mi bolj leži zaradi humorja, sproščenosti in še berem lahko zraven. Po moje mora biti ilustrator tudi dober bralec, da zna pričarati vzdušje besedila.

ed najljubše junake, ki sem jih do zdaj ilustriral, sodi Pip (detektiv, ki si ga je zamislil Peter Svetina in ki je tudi avtor scenarijev za stripe).

ad ustvarjam v različnih likovnih tehnikah, za učbenike uporabljam največ tuš, da so barve čimbolj žive, sicer pa delam z akrilom, lepljenke,trganke, monotipije in praskanke.

a svoje delo sem prejel dve Smrekarjevi plaketi (2000 in 2002) ter Levstikovo nagrado (2003).

reizkusil sem se tudi v ilustriranju za odrasle (revija Albert), tam so ilustracije seveda drugačne, humor v njih postane ironičen ali že kar sarkastičen.

ule je moj delovni prostor. Mizico vsako jutro postavim, zvečer pa jo zložim in zopet pospravim. Moj atelje je hkrati dnevna soba, jedilnica, bojno polje za Rolanda in prostor za previjanje Krištofa.

li je moje delo cenjeno? Kot v vsako delo moraš tudi v ilustriranje vložiti veliko truda, potem pridejo tudi odzivi. Ilustriranje je pač moja "služba". Na srečo mi ostane tudi nekaj časa za druge reči: izdelovanje lutk - kar počneva skupaj z ženo Lučko, ki je sicer po poklicu restavratorka.

Ljubljana 2003