Večernica Matjažu Pikalu


Sredi novembra so se v Murski Soboti zbrali slovenski mladinski pisatelji in pisateljice na sedmem srečanju Oko besede 2002. Srečanje prireja soboška mestna občina, pripravlja pa podjetje Franc-Franc, v sodelovanju z Društvom Prijateljev mladine Murska Sobota in soboško pokrajinsko in študijsko knjižnico.
Letošnjo večernico, nacionalno nagrado za najboljše mladinsko delo, ki jo podeljuje mariborski časopis Večer, je dobil Matjaž Pikalo za knjigo Luža.
Na pobudo Podjetja za promocijo kulture Franc-Franc d.o.o. ter revije Otrok in knjiga je bila leta 1996 ustanovljena nacionalna nagrada za najboljše mladinsko delo. Petčlanska žirija, ki pregleda na razpis prijavljena mladinska dela, izbere pet finalistov in med njimi izbere najboljše.

Leta 1996 je večernica pripadala Tonetu Pavčku za delo Majnice fulaste pesmi.
Leta 1997 je večernico prejela Desa Muck za delo Lažniva Suzi.
Leta 1998 - Janja Vidmar za delo Princeska z napako.
Leta 1999 - Polonca Kovač za delo Kaja in njena družina.
Leta 2000 - Feri Lainšček za Mislice.

Na letošnji razpis za najboljše mladinsko delo je prispelo čez petdeset knjig. V finalni izbor so se uvrstile Anica in zajček Dese Muck, Oči Andreja Makuca, Martova velika junaštva Marjana Tomšiča, Ukradene sanje Bine Štampe Žmavc ter Luža Matjaža Pikala. Soboški knjižničarji so pripravili razstavo vseh del, ki so se odzvala razpisu.
Že po tradiciji se srečanja udeležijo skoraj vsi pisatelji, letos jih je prišlo kar 40. Dopoldan so se srečali z učenci v prekmurskih osnovnih in srednjih šolah in se z njimi pogovorili o knjigah, branju, prebrali so jim tudi odlomke svojih del. Popoldan so se udeležili simpozija, ki je letos nosil naslov Drugačnost in je ob predavanjih izzval plodno in bogato debato.


Drugi dan so se pisatelji srečali še z Romi v romskih naseljih v bližini Murske Sobote Pušča in Kamenica in z njimi poklepetali, si ogledali kulturno prireditev in muzej.


V obrazložitvi k nagrajenemu delo Luža Matjaža Pikala je žirija med drugim zapisala:
"Pikalo duhovito z minimalnimi sredstvi skozi otroške oči upoveduje newageovski življenjski slog, pri tem pa je popolnoma nepretenciozen in z bralcem ne koketira na cenen način. Dečku je svet, ki ga doživlja, neznanka, ne razume ga v celoti - kljub temu, da nas prepričuje o svoji vsevednosti in odraslosti. Tako je Pikalova zgodba tudi svojevrsten portret sodobnega sveta odraslih, ki jim avtor namenja humorne bodice zgolj posredno ter brez sleherne opozicije, med naivnim otroštvom in odraslostjo. Luža namreč odrašča v posebnem netipičnem, pa hkrati zelo sodobnem okolju in se v pripovedi pravzaprav poslavlja od otroškosti in divje nebrzdane domišljije. Zato je knjiga Luža naslovniško univerzalna: naslovni junak je zaradi sporočilnosti, ki izhaja iz razmerja med njim in ostalimi osebami, veliko več kot le simpatični deček: pripisati mu je namreč mogoče nekakšno neodvisnost mišljenja in vrednotenja sveta, zapredenega v bolj ali manj smiselna opravila."
Pisatelju Matjažu Pikalu ob nagradi iskreno čestitamo.

Tatjana Kokalj
noveber 2002