Ustvarjalno preživljanje prostega časa

Imam prijatelje in sošolce, ki znajo silno ustvarjalno preživljati prosti čas - pa tudi čas, ki naj bi bil namenjen čemu drugemu: namenijo ga opravljanju sošolcev in učiteljev, pihanju drobnih papirčkov s pihalnikom, ki ga dobijo, če uničijo flomaster. S flomastrom tudi napišejo na bližnji zid, kaj si mislijo o svojih sovražnikih in v koga so zaljubljeni.
Nek moj prijatelj pa sploh ne zna bit ustvarjalen in vedno znova ponavlja, da bo terorist, ko bo velik (itak je deset cm večji od vseh sošolcev). In da bo vse pobil!
O.K. Razumem, da mu gre politika odraslih pošteno na živce, ker kar naprej govorijo o miru na zemlji in mir prinašajo v dežele v obliki takšnih in drugačnih bomb. Isti odrasli tudi večno blebetajo o zeleni zemlji in oh in ah, kako je zemlja ena uboga revica in moramo skrbet zanjo - in ko končajo z govorom, sedejo v svoj najnovejši avtomobil in se odpeljejo z njim domov, pa še tri kroge po mestu. Kolo v garaži pa sameva in je namenjeno popoldanski rekreaciji enkrat na mesec. In jim še na misel ne pride, da bi lahko najprej pometli pred svojim pragom.
In ta moj prijatelj bi pač vse pobil.
Meni pa se to ne zdi ustvarjalno. Lahko bi na primer doma zatežil, da naj se ata in mama vozita v službo s kolesom. Lahko bi izdeloval napise za na majice, na primer: Kolo rulz! … ali pa … Nisem klošar, če hodim peš! … ali pa … Ljubim Nino in ona mene! Lahko bi se prijavil v posebno kolonijo, ki na daljnih otokih rešuje želvja jajca. Lahko bi se včlanil v katero od dobrodelnih društev in tam pomagal razdeljevati hrano za revne ljudi.
Ampak ne. On bo vse pobil. Nič izvirnega. In najlaže je "kar nekaj" kritizirati, nekaj podreti, nekaj uničiti.
Veliko teže je graditi. Kakor se jaz že od začetka počitnic mučim, da bi sestavil udarno in v srce segajoče ljubezensko pismo za neko punco - tako pismo, da jo bo kar vrglo v moje naročje!
Najbrž ni najvažnejše v življenju, da si ustvarjalen, je pa preizkušen recept proti dolgčasu, kadar se v poletnih mesecih nimaš kam dati in se prijatelji porazgubijo po kajvem katerih otokih in bazenih.
Torej … uživaj na počitnicah, četudi boš kdaj sam in se ti bo zdelo, da ni kaj početi. Se boš že kaj domislil, kaj izvirnega :)

Župca

P.S. Ne prelakiraj maminih loncev od znotraj z rdečo barvo, pa če te bo še tako mikalo!

julij 2004