DRISKA
V kozarec nastrgamo divji kostanj skupaj z lupino. To zalijemo z dobrim domačim žganjem in spijemo. Čez noč držimo na trebuhu topel oljni obkladek.
2. Suhe borovnice so najboljše sredstvo proti driski.
 

 

ČE SE NOGE POTIJO IN ZAUDARJAJO
Pretopimo goveji loj in ko se ohladi toliko, da postane trd, noge z njim vsako jutro in večer dobro zmasiramo. 

 

NAGLUŠNOST
Pred spanjem namočimo čisto krpico v zeljnici in nato damo na uho. Če nista okvarjena bobniča, se bo sluh v kratkem popravil.

 

ČREVESNI PARAZITI
Jajčeca in ličinke črevesnih parazitov pridejo v človeški organizem skozi usta, z umazanimi živili, umazano vodo in umazanimi rokami.
Otroška črevesna glista je najbolj razširjen črevesni parazit, ki se pojavlja pri naših otrocih. Ko otrok pogoltne jajčece tega črva, se v črevesu iz jajčeca razvijejo ličinke, ki prevrtajo črevesno sluznico in se prerinejo v žile in limfne žleze. Po krvi potujejo ličinke celo do pljuč in naprej v bronhije, sapnik, požiralnik, želodec in se vračajo tod v črevo. Ličinkina pot traja 5 dni in že v pljučih se ličinka spreminja v nezrelega črva, otrok lahko dobi vročino in pokašljuje, lahko pa dobi tudi pljučnico. Ko pride črv drugič v tanko črevo, sta mu potrebna 2 meseca, da dozori za oploditev. Ko samica doraste, izleže vsak dan po 20.000 jajčec, v svojem življenju pa jih znese približno 27 milijonov.
Otroci in odrasli, ki imajo te gliste, vse bolj izgubljajo tek, pojavlja se slabost in slabokrvnost in bolečine v trebuhu. Otroci zaostajajo v rasti, gliste pa se po krvi lahko zavlečejo v vse organe in ne zapuščajo telesa samo skozi debelo črevo, ampak lahko tudi skozi usta in nos.
Vir okužbe je okužen človek. Jajčeca, ki se jih znebi z iztrebki, morajo prebiti v zunanjih razmerah približno tri tedne, da spolno dozorijo za razvoj. Jajčeca se prenesejo najčešče z umazanimi rokami, z umazanijo pod nohti, živili (neoprana sadje in zelenjava) in z umazano vodo.
KAKO PREPREČIMO ŠIRJENJE GLIST?
Z neoporečnimi stranišči, dobro pitno vodo in skrbno OSEBNO HIGIENO (umivanje rok pred jedjo in po opravljeni potrebi, čiščenje in skrajševanje nohtov…)