MAJDA KOREN
 

Rojena sem bila 12. marca 1960 v Ljubljani. Snežilo je kot za stavo. Morda imam zato tako rada sneg, prvi sneg, ko je vse belo, belo … Moj starejši brat je bil ravno tedaj zaljubljen v neko Majdo in tako sem še jaz dobila tako ime.
Prva leta šole: nožkanje, ravbarji in žandarji, nogomet, gradnja bunkerjev na Golovcu. Oče je tu in tam v mali rdeči Prinz 1000 naložil mene in še kakih pet otrok iz ulice in nas za dan ali dva odpeljal na Krim. To so bili še časi, ko ni bilo nič posebnega, če se je v avto zbasalo pet, šest, sedem ljudi. Kaj je to varnostni pas, se nam še sanjalo ni! Tam, na Krimu, smo prespali na seniku samotne kmetije in v zgodnjih jutranjih urah oprezali za gozdnimi živalmi.
"Tiho hodite, da ne splašite živali!" nam je šepetal oče. Med potjo ni bilo druge zabave kot obmetavanje s plodovi repinca - tistimi plodovi s kaveljčki - in pritajen smeh.

Srednja šola - Poljanska gimnazija z nekaj nadvse strogimi in zahtevnimi učitelji, ki smo jim med odmori prideli vseh sort grda imena - zahtevali so od nas, da se učimo, da pišemo domače naloge… nezaslišano! Ko se zdaj srečamo s sošolci, pa priznamo, da je bilo kar v redu, da so nas tako gnali, ker nam to zdaj še kako prav pride. Ampak tedaj tega ne bi priznali za nič na svetu, ker nas je bolj zanimalo, kdaj bo kakšna ura odpadla in od koga bomo prepisali nalogo, za katero doma nekako ni bilo časa. Ocene so temu primerno korakale po redovalnici. Pa smo bili navkljub vsemu "pridkan" razred! Denar za maturantski izlet smo si prislužili z novoletnimi predstavami za otroke.

Pedagoška akademija, smer razredni pouk. Diplomska naloga pri prof. Marjani Kobe: Pravljice v knjižni zbirki Čebelica.

Leta 1983 - zaposlim se kot razredna učiteljica. Sedaj poučujem otroke na osnovni šoli Spodnja Šiška v Ljubljani. Pri pouku pogosto uporabljam metode Marie Montessori, pri nas malo znane pedagoginje, v svetu pa zelo znane in spoštovane. Montessori šole srečamo v najrevnejši vasici nekje v Afriki ali Indiji, pa tudi v najbogatejšem predelu Tokia.


Bibliografija:
Leta 1982 - prva objava v reviji Ciciban, s katero sodelujem še danes.
1992 - Zgodbice za matematiko; Zavod RS za šolstvo
1993 - Zgodbice za matematiko 2; Zavod RS za šolstvo - to sta knjižici "uporabnih" matematičnih nalog za prvi in drugi razred, zavitih v pravljično vsebino.
1994 - Mala pošast Mici; MK
1994 - Besedne zmešnjave 1, 2, 3, 4; Založba Vija
1996 - Mici v mestu; MK
1997 - Pikapolonica na prašni cesti (soavtor); Društvo Jasa
1997 - Ta knjiga ne grize; Založba OKA Otroška knjiga
1998 - Pošasti; MK
2001 - Aritas, trienale slovenske satire; sodelovanje s prispevkom Potrdilo in objava v zborniku
2002 - Metulj na dežju (soavtor); Društvo Jasa
2002 - Teta Kuha; Karantanija (v tisku)

Prispevki v revijah Ciciban, Galeb, Pikapolonica, Firbec…

Objave v berilih za osnovno šolo:
Prvo berilo (MK): Kdaj je najlepše
Tretje berilo (MK): Protideževna juha
Tretje berilo(DZS) Protideževna juha, Cic in Frc


Urejanje otroških časopisov:
Vetrnica: priloga revije Ciciban, od aprila 1992 do junija 1993
Priloga je združevala učiteljice in učitelje z drugačnim pogledom na izobraževanje, v njej so objavljale svoje prispevke učiteljice, pa tudi strokovnjaki s področja etnologije in lutkarstva. Sodelovati so začeli novi ilustratorji, ki s Cicibanom sodelujejo še danes.
Firbček: priloga revije Firbec, od decembra 1997 do junija 2000
Prilogo sem urejala skupaj z Branko Schwarz, namenjena je bila otrokom od prvega do četrtega razreda OŠ.
Župca.net: spletni časopis za otroke, od januarja 2001 dalje. Skupaj z Bojanom Jurcem (akademski slikar) in Bogdanom Renkom (grafični oblikovalec),smo pričeli z izdajanjem spletnega časopisa, mesečnika za osnovnošolsko mladino.

Radio:
Nekaj pravljic za lahko noč in miniaturna radijska igra: Zajčji radio

TV:
26 scenarijev za oddajo Radovedni Taček, med njimi jubilejna stota in dvestota
Iz popotne torbe: 5 scenarijev (do tega trenutka)

Objavljam tudi strokovne članke s področja vzgoje in izobraževanja, občasno predavam o izkušnjah poučevanja po metodah pedagogike Marie Montessori, tu in tam obiščem katero od osnovnih šol kot avtorica zgodb za najmlajše.

Majda Koren
Ljubljana, 15. november 2002