Zasvojenost
Ecstasy

Etilalkohol je brezbarvna tekočina prijetnega vonja in pekočega okusa. Vre pri 78 stopinjah Celzija. Z vodo se meša v vsakem razmerju. Zgori z modrim plamenom v ogljikov dioksid in vodo. V alkoholu se tope smole, eterična olja in druge snovi. Uporabljamo ga za izdelovanje lakov, zdravilnih izvlečkov in za gorivo.
Alkohol je v vinu, pivu, likerjih in žganih pijačah.
Čisti alkohol je hud strup.

Alkoholizem je duševna in telesna odvisnost od alkohola, nenehna potreba po opijanju. Dolgotrajno čezmerno uživanje alkohola poveča nevarnost raka v ustih, na jeziku, v žrelu, grlu in požiralniku, okvare jeter, popuščanje srčne mišice, mravljinčenje v rokah in nogah, anksioznosti in depresije. Med alkoholiki je pogostost samomorov večja kot pri ostalih ljudeh.

Tobak (nicotiana tabacum) Tobak uporabljajo za kajenje, žvečenje ali njuhanje. Tobak vsebuje nikotin, ki povzroča pri nevajenem slabost in bruhanje, pri zasvojenih kadilcih pa pospeši srčni utrip in oži žilje. Nikotin zmanjšuje utrujenost, poveča živahnost in zbranost.
Pri kadilcih obstaja večje tveganje za razvoj pljučnega raka, raka na mehurju, ledvičnega raka, raka trebušne slinavke ali raka v ustni votlini, večja je tudi verjetnost za razvoj srčnih obolenj.

Indijska konoplja (cannabis sativa)
Posušene listke marihuane kadijo (dušijo, pohajo) kot "travo". Fizični učinki: suha usta, rahla pordelost oči, nerodno premikanje. Psihični učinki, ki pri kajenju trajajo kako uro, so: ugodje in mirnost, včasih tudi depresija, zasanjanost, nenadno veselje, domiselnost. Veliki odmerki povzročajo panična stanja, strah pred smrtjo in privide. V večini dežel je indijska konoplja prepovedana.